Baskı beton nasıl doğru bir şekilde yapılır

Baskılı beton, ayrıca damgalı beton olarak da adlandırılır, herhangi bir yüzeyi sınırsız bir şekilde kişiselleştirebileceğiniz dekoratif bir tekniktir. Onunla, kırmızı tuğla, taş, fayans, arduvaz veya ahşap gibi asil malzemelerin görünümünü hızlı ve kolay bir şekilde taklit edebilirsiniz, diğer birçokları arasında.

Genellikle kamusal alanlarda, yani kaldırımlarda, yollarda, meydanlarda, parklarda veya alışveriş merkezlerinde sıkça bulunan çok yönlü bir malzeme. Ancak, sundurmalar, teraslar ve konut bölgelerine girişlerde de çok yaygın. Genellikle dış mekanlarda, ancak son zamanlarda iç mekanlarda baskılı beton kullanımı artıyor. Özellikle büyük depolar ve park yerleri, spor salonları, oteller, alışveriş merkezleri ve restoranlar gibi alanlarda baskılı zeminlerde.

Ama, baskılı beton nasıl yapılır? İlk olarak bilmeniz gereken, uygulama yönteminin bu kaplamanın uygulanacağı yüzeye bağlı olarak değiştiğidir. Bu bağlamda, zeminlerde ve duvarlarda işlem aynı olmasa da, sonuçlar aynı derecede muhteşemdir.

Aşağıda, zeminlerde ve kaplamalarda baskılı beton nasıl yapılır ve ayrıca duvarlarda, cephe ve duvarlarda dikey baskılı beton nasıl uygulanır anlatacağız.

Baskı beton, doğru teknikler ve dikkatli bir uygulama ile uzun ömürlü ve estetik sonuçlar sunar. İşte baskı betonun doğru bir şekilde yapılması için izlenmesi gereken adımlar:

Zeminlerde baskılı beton nasıl yapılır: adım adım uygulama

İç ve dış zeminlerde baskılı beton en yaygın kaplama kullanımıdır. En dikkat çekici baskılı yüzeylerden bazılarını parklarda, teraslarda, meydanlarda, açık hava otoparklarında, alışveriş merkezlerinin dışında veya konut bölgelerine girişlerde bulabiliriz.

Bu bölümde, işin başarısını garanti altına almak için zeminlerde ve kaplamalarda baskılı betonun nasıl yapıldığını adım adım açıklıyoruz. Adımlardan birinde hata yapmak ölümcül olabilir.

Beton dökmekten önce zemini hazırlayın

Taze betonun döküleceği zeminin mükemmel durumda olması çok önemlidir, çünkü bu hem davranışı hem de gelecekteki baskılı yüzeyin dayanıklılığını doğrudan etkiler. Bunun için yüzeyi yapraklar veya taşlar gibi bir engel olabilecek herhangi bir öğeden temizlemek gereklidir. Sadece bu şekilde temiz ve kaliteli bir yüzey garantilenir.

Baskılı beton döşemenin düzgünlüğünü sağlamak için, arazinin seviyeleri ve eğimleri hazırlanmalıdır. Tabana, betonun su kaybını önlemek için 400 ölçekli polikret film uygulanacak ve betonla doldurulacak alanları sınırlamak için çevresel birleşme yerleştirilecek ve bir kalıp kutusu yerleştirilecektir.

Yüzeyde beton uygulamadan önce, malzemenin dökülmesi (15 cm) ve kumun (2 cm) dökülmesi ve desteklerin sıkıştırılması çok önemlidir.

Zemine beton dökmek

Destek hazırlandıktan sonra, gelecekteki sorunları önlemek için betonu eşit bir şekilde dökmek zamanıdır. Beton tabakası mükemmel bir şekilde düz ve sıkıştırılmış olmalıdır. Direncini artırmak için betona polipropilen lifler ekleyin. Ayrıca tüm çevrelerde ve sabit öğelerle buluşmalarda çelik bir ağ ve eklem kullanılmalıdır.

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri oluşursa, betonun zemin veya kaplama üzerine dökülmesi durdurulmalıdır:

 Eğer ilk 48 saat içinde sıcaklıkların 0ºC’nin altına düşmesi bekleniyorsa.

 Eğer betonun sıcaklığı 10ºC’nin altındaysa veya çevre sıcaklığı 30ºC’yi aşıyorsa.

 Aşırı rüzgar varsa. Bu, yüzeyin kurumasına neden olabilecek bir durum.

Uygulanan betonun zeminde düzleştirilmesi ve düzeltme işlemi

Betonu sıkıştırmak ve kanatmak için bir rulo kullanın. Beton zeminin düzleştirilmesi veya seviyelendirilmesi için bir mala veya düzleştirici kullanılmalıdır. Baskılı betonu doğru bir şekilde yapmak için, düzleştirme işlemi sırasında mekanik bir titreşim olmamalıdır.

Betonun düzleştirilmesi

Hala hala taze olan beton üzerinde, düzgün, sıkı, dayanıklı, düz ve uzun ömürlü bir zemin elde etmek için sıva işlemi yapılır. Bu adımı atlamak, fazla nem nedeniyle kabarcıkların ve laminasyonun oluşmasına neden olabilir.

Renk sertleştirici veya baskılı harcı zemine serpin

Betonun su eksiltisi buharlaştıktan sonra, ilgili renk sertleştirici veya baskılı harcı yüzeye serpin. Bizim durumumuzda, koyu renkler için 4 Kg/m²’den açık renkler için 6 Kg/m²’ye kadar bir oranla

Yerlere baskılı beton yapmak için, uygun miktarda ürünü serpmek çok önemlidir. Aksi takdirde, baskılı beton zeminin sonucu istenen gibi olmayacaktır.

Toplu beton dökümü

Geleneksel zemin boyama tekniği olan serpme dışında, başka bir sistem de bir toz pigment kullanmaktır.

Hazırlanan beton karışımı, uygulama yapılacak yüzeye dökülür ve eşit bir şekilde yayılır. Betonun kalınlığı, projenin gereksinimlerine göre belirlenmelidir. Genellikle 10-15 cm kalınlık yeterli olacaktır. Beton dökümü sırasında, yüzeyin düzgün olması için mala veya düzleştirici aletler kullanılır.

Zeminde uygulanan renkli sertleştirici veya harç baskısını talochar etmek

Belirtilen miktarın 2/3’ünü renk sertleştirici veya baskılı harca uygulayın Stonecem® Floor e malzemeyi standart bir mala ile betona sokun. Sonra, geri kalan ürünü uygulayın ve istenen sonucu elde edene kadar yeniden mala işlemine devam edin.

Gelecekteki baskılı yüzeyi düzleştirmek

Yüzeyin tamamen düz ve düzensizlik olmadan kalması gerekiyor. Bunun için, yüzeyin gözeneksiz ve tamamen homojen olmasını garanti etmek için bir çelik mala kullanın. Kenarları beton zeminle mala ile düzeltin, böylece dökülmeleri önleyin.

Baskılı beton için kalıp ayırıcıyı zemine uygulayın

Bir kez harç kuruduktan sonra, gelecekteki baskılı yüzeyin sert ama sert olmayan bir görünümü olduğunu garanti edin. Ve en önemlisi, yüzeyin su içermemesi. Kontrol edildiğinde, seçilen baskılı beton kalıp ayırıcıyı uygulayın.

Beton kalıbını zeminde basılı olarak astarlayın

Betonun üzerine desen baskıları yapılmadan önce kalıplar hazırlanır. Baskı kalıpları, istenilen desene göre seçilir ve dikkatli bir şekilde yerleştirilir. Kalıplar, betona baskı yaparak desenin yüzeye çıkmasını sağlar. Baskı işlemi sırasında, betonun henüz tamamen sertleşmemiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde desen istenilen gibi çıkmaz.

Yer betonunu uygulamak için bir kalıp seçmek ve yüzeye damgalamak şarttır. Bu öğe olmadan, başka bir dekoratif teknikten bahsediyor olurduk. En Imacem, Belirli bir şekilde zemine nüfuz etmek için 200’den fazla tipimiz var.

Baskılı beton kalıbı seçildikten sonra, onu yüzeye basmak için damgalayın. Kalıbın zemine yerleştirilmesi ardışık olmalı ve parçaların sürekliliğini takip etmelidir. Aynısını daha kolay kazımayı elde etmek için bir pisone yardımcı olun.

Bir kez yapıldıktan sonra, kalıbı dikkatlice zeminin üzerinden çıkaracağız ve baskılı beton zeminin işlenmemiş kısmına yerleştireceğiz. Oluşturulan desene saygı göstermek çok önemlidir, böylece sonuç optimal olacaktır.

Baskılı beton için kalıp ayırıcıyı zeminden çıkarın

Eğer genleşme derzleri başlangıçta öngörülmemişse, projeye göre kesimleri yapın ve işe koyulmasından 24 saat önce yapın. En az 48 saat sonra, baskılı beton için kalıp ayırıcıyı zeminden çıkarın.

Baskılı yüzeyi temizle

72 saat sonra, ürün kalıntılarını gidermek için işlenmiş yüzeyi suyla durulayın ve kurumaya bırakın. Baskılı yüzeyi temizlemek için, yaklaşık 90 bar basınçla bir yüksek basınçlı yıkama makinesi kullanılabilir, su tabancasını 50 santimetrelik bir mesafede ve fan pozisyonunda uygulayın.

Beton tamamen sertleştikten ve koruyucu kaplama uygulandıktan sonra, son kontroller yapılır. Desenlerin ve yüzeyin istenilen gibi olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca, baskı beton yüzeyinin düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması, uzun ömürlü olmasını sağlar.

Baskıyı korumak için verniği uygulayın.

Yüzeylerde baskılı beton yapmanın son adımı kesinlikle en önemlilerinden biridir. Çünkü sadece iyi bir koruma, zeminin dayanıklılığını ve iyi durumunu garanti edebilir. Baskı işlemi tamamlandıktan sonra, betonun kürlenmesi (sertleşmesi) için uygun koşullar sağlanmalıdır. Kürleme süresi, genellikle 7-14 gün arasında değişir. Bu süre boyunca, betonun nemli kalması sağlanarak çatlamaların önüne geçilir. Ayrıca, betonun korunması için üzerine koruyucu bir kaplama uygulanabilir. Bu kaplama, betonun rengini korur ve yüzeyin suya, yağlara ve diğer dış etkenlere karşı dirençli olmasını sağlar.

Hizmet Bölgeleri

Çoğunlukla yaptığımız beton baskı uygulama alanlarımız;

  • Turistik tesisler
  • Park
  • Alışveriş Merkezleri
  • Yol Zeminleri
  • Villa ve Konutlar
  • Akaryakıt İstasyonları
  • Otopark Zeminleri
  • Cafe ve Restoran Zeminleri,
  • Site Zeminleri
  • Mağaza Zeminleri

BASKI BETON TEKNİK ŞARTNAME

 Uygulama yapılacak zeminde mevcut bir beton yok ise zemine beton altı kotunda stabilize serilerek kompaktör veya silindir yardımı ile iyice sıkılaştırılır. Sıkılaştırma işlemi bitince ana kalıplar hazırlanır.

Beton kalınlığı araç yollarında minimum 12 cm, yaya yollarında minimum 8 cm olmalıdır. Araç yollarında çelik hasır kullanılmalıdır. Beton sınıfı araç yollarında C30, yaya yollarında C25 tavsiye edilir. Bu prosedürlerden sonra beton dökümüne başlanır.

Mastarlanmış ve mala perdahı yapılmış beton üzerine, renkli yüzey sertleştirici ortalama olarak 4-5 kg/m2 olacak şekilde yüzeye serpme yolu ile yayılır. Özel çelik mala ile yüzeye iyice yedirilerek perdahlanır. Renklendirme işlemi tamamlandıktan sonra beton suyunu bir miktar daha çekerek plastik kıvama gelene kadar beklenir. Bu aşamada kalıp ayırıcı ve antik etki verici renkli toz ortalama 200gr/m2 ve tüm yüzeyi kaplayacak şekilde ince bir tabaka halinde yayılır. Kalıp ayırıcı yayıldıktan sonra poliüretan esaslı dekoratif beton baskı kalıpları birbiri ardına boşluk kalmayacak şekilde beton yüzeye yerleştirilerek alet ile vurmak suretiyle kalıp yüzeyindeki desenler beton yüzeye çıkartılır. Kalıplar arkadan öne doğru aktarılmak suretiyle aynı işlemler gerçekleştirilerek tüm yüzeyin dokulandırılması tamamlanır. Betonun pürüzünü alması için, iklim koşullarına göre bir süre (1-2 gün) bekledikten sonra yüzeydeki kalıp ayırıcı önce süpürülür, sonra basınçlı su püskürten yıkama makinesi kullanılarak zemin temizlenir. Kalıp ayırıcı bir kısmı yüzeydeki doku aralarında ve derzlerde kalarak antik ve doğal bir dekoratif etki elde edilir.

Yıkanan yüzey kuruduktan sonra su/solvent bazlı akrilik koruyucu cila 300-400 gr/m2 şeklinde yüzeye özel püskürtme tabancası veya rulo aracılığı ile tercihen 2 kat uygulanarak işlem tamamlanır. Bu işlem yüzeyi asit, baz, solvent, çeşitli kimyasallar ve ultraviyole ışınları gibi çeşitli dış etkenlerden korunarak renklerin uzunca yıllar kalıcı olması sağlanır. Cila işlemi 2 yılda bir tekrarlanmalıdır. Derz kesimi uygun olan noktalardan yapılacak, kotlar su akışını sağlayacak şekilde ve eğimde olacak, istenen renk ve desende malzeme temini sağlanacaktır.